Poradna - Alkohol

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Alkohol

Dobrý den, můj přítel mi po krátké známosti svěřil, že je již 2 roky závislý na alkoholu (pivo a víno), bere i nějaké léky na psychiku a na spaní. Chci mu pomoci, proto prosím o radu, jak se zachovat, co pro něj udělat..přehlížet to a čekat, až sám bude chtít? nebo ho odreagovávat různými aktivitami - sport, příroda, výlety? Děkuji za jakoukoliv zkušenost.

Odpovědi na otázku

V tom případě by asi bylo vhodné zkusit ho přimět k pobytu v léčebně, který mu pomůže odrazit se od dna. Samotná ambulantní léčba opravdu většinou nemá tak uspokojivé výsledky, ale pro většinou lidí je pochopitelně zpočátku přijatelnější a je lepší, než aby se neléčil vůbec. Je však třeba počítat s tím, že pobyt v léčebně bývá dlouhodobý a také se něj většinou musí čekat. Proto je vhodné se rozhodnout včas. Léčba není jednoduchá, ale vy mu můžete pomoci především svou podporou a pochopením, zároveň je však potřeba soustředit se na vlastní život, být razantní a jeho pití neomlouvat. Pomoc můžete najít i u různých svépomocných organizací, které se na tuto problematiku specializují.
Děkuji, zní to jednoduše, nicméně on už psychiatra navštívil, napsal mu asi troje prášky na psychiku a spaní, ale on i přesto pije, hlavně víno..Všechno vyžaduje motivaci a chuť a vytrvalost, ale jak jí najít u člověka, který je zlomený životními útrapami (smrt jeho otce, noční směny, rozchod dlouholetého partnerství, nemoc dcery..)
Pokud je váš přítel alkoholik, pak jediná cesta je psychiatrická léčba a doživotní absolutní abstinence. Léčba může být buď ambulatní nebo ústavní a vyžaduje od vašeho přítele motivaci a odhodlání. Jinak je to bohužel cesta do pekel - nejen pro něj, ale i pro vás a jeho blízké.