Poradna - Alkohol

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Alkoholismus

Přeji hezký den. V poslední době jsem začal více a více pít alkoholické nápoje. Už nestačila jen dvě piva denně - časem jich bylo už šest a navíc jsem začal pít i tvrdý alkohol. Chtěl jsem přestat už tolikrát, ale nic z toho - až jsem se dozvěděl o Anonymních alkoholicích (AA) a od té doby, co tam chodím, už jsem se alkoholu ani nedotkl a už s tím dokáži bez problémů žít. Ale pak jsem se v jednom časopise dočetl, že abstinenti a alkoholici umírají dříve než ti, co pijí normálně a dnes jsem na vašich stránkách četl, že se má vypít denně jeden litr piva, že má spostu vitamínů, který abstinent prostě nemá, ale že se nesmí pít víc. A to je právě ten problém - mám strach, že by časem mi ten litr piva nestačil a zase bych se dostal do starých kolejí. Napadlo mě pít nealkoholické pivo - v tom ty vitamíny musí být přeci také. Jenže v AA mě od toho zrazují - prý to je nebezpečný spouštěč a mohu začít pít zas - a příběhy některých kamarádů z AA mi to potvrzují. Třeba po pěti letech abstinence si dali jedno nealko a už v tom lítali zas a zas se to pracně museli odnaučovat - většinou léčením na tři měsíce. Navíc z rodiny od obou rodičů byl alkohol nadužíván - otec dokonce díky alkoholu umřel na cirozu jater a mám strach, že to je dědičný. Ale když se často píše, že abstinence také není dobrá, tak co s tím?

Odpovědi na otázku

Dobrý den. Máte pravdu, že některé články naznačují pozitivní vlastnosti mírného pití některých alkoholických nápojů pro obsah látek zdraví prospěšných (v této souvislosti se hovoří o červeném vínu, pivo je pro mne novinkou, neboť vitamíny skupiny B a případně další, které jsou v pivu v příznivém množství snadno nahradíte jiným způsobem). Zřejmě je v těchto typech článků nedostatečně zdůrazněno, že pokud alkohol pít nesmíte (nechcete), v žádném případě tím, že jej nepijete, není váš organismus nijak ochuzen. Není důvod se obávat o své zdraví, pokud tyto nápoje vynecháte, ale obavájte se o vaše zdraví, pokud budete pít alkoholické nápoje přesto, že je pít z různých důvodů nemáte. A vyléčený alkoholismus je jedním z nejzávažnějších důvodů proč to nedělat. Nadměrné či pravidelné pití alkoholu je spojeno s řadou zdravotních rizik, sám zmiňujete poškození jater v rodině. Tím spíš, že máte rodinnou zátěž v podobě závislosti na alkoholu, v žádném případě o pití alkoholických nápojů a ani nealkoholického piva neuvažujte. Gratuluji, že jste svůj alkoholismus zvládl a pokračujte v cestě, po které jdete. Je to ta nejlepší!!!