Alkohol

Další tajemství piva

Pavlína Šourková
13.03.2009

Pivo se u nás začalo vařit již v ranném středověku a bylo považováno za svěžující nápoj, levný „tekutý chléb“ a také jako lék na řadu nemocí. Mnoho Čechů jim dává za pravdu i dnes. Vždyť Česká republika už po několik let drží prvenství v počtu vypitých litrů piva na osobu. Pije ho cca 75% mužů a 30% žen. Je ale pivo doopravdy lékem?

Pivo je v rozumné míře dokonce zdravější než voda! Obsahuje totiž mnoho vitaminů, stopových látek a minerálů (hořčík, draslík, fosfor, chlorid, křemík, zinek).

Jen pro příklad, vypití 1 litru piva denně dodá následující průměrné přínosy vitamínů:

Vitamin B1 (thiamin) - 3 % denní potřeby
odbourává ve tkáních sacharidy (tzn. že dodává tělu energii), má význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu.

Vitamín B2 (riboflavin) - 20 % denní potřeby
podílí se na přeměně bílkovin, tuků a sacharidů v energii potřebnou pro organismus.

Vitamin B3 (niacin) - 45 % denní potřeby
působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie. Je součástí dvou koenzymů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.

Vitamin B6 (pyridoxin) - 31 % denní potřeby
důležitý pro metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správní funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek.

Kyselina listová - 52 % denní potřeby
podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.

Kromě toho ještě obsahuje vodu (92% - proto osvěžující nápoj), balastní látky, které podporujících trávení a nižší koncentraci škodlivin v těle a neprozkoumané izoflavanoidy, které mají slabé estrogenní účinky, jež by měly zabraňovat odvápňování kostí.

Konzumace piva (1l denně) vede prokazatelně k následujícím pozitivním účinkům:

  • uklidňuje, odbourává  stres
  • prevence proti infarktům a srdeční mrtvici a srdečně cévním onemocněnímprevence arteriosklerózy
  • příznivé účinky na trávení, činnost žaludku, snížení hladiny cholesterolu, růst,
  • podpora nervové aktivity, prevence Alzheimerovy nemoci
  • prevence proti kožním chorobám
  • prevence tvorby ledvinových a žlučníkových kamenů, podpora vylučování moči
  • anti-oxidační ochrana proti nádorům
  • kladné účinky na metabolismus bílkovin, aminokyselin
  • snížení krevního tlaku, povzbuzení tvorby červených krvinek
  • posílení kostí.

Pivo však kromě látek pro tělo přínosných obsahuje i látky, kterým by se mělo tělo vyhýbat! Nejškodlivější látkou je alkohol. Je sice v pivě obsažen ve velmi nízké koncentraci (0,5-5,1%), ale při nadměrném pití piva může dojít k poškození jater, ledvin a může způsobit odumírání mozkových buněk.

Staří Čechové se nemýlili, pivo je zdravé, ale pijte ho s rozumem a s tou správnou mírou!

Máte nějaké zkušenosti s použitím piva jinak než jako nápoje ? Vyzkoušeli jste někdy pivní koupele ?

Autor: Pavlína Šourková

Čistá lymfa, půl zdraví
„Průjmová“ dieta zdraví neposílí

Další články

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Artritida
Artritida

Artritida

20.05.2009

Artritida je zánět kloubů. Způsobuje nepříjemnou bolest a omezení pohybu v kloubech, jež jsou zasaženy. Příčiny vzniku a způsoby léčby se liší v závislosti na některém z mnoha její ...

 Intimní hygiena žen
Hygiena

Intimní hygiena žen

22.04.2009

Intimní hygiena je samozřejmě důležitá i pro muže, ale především v životě ženy je třeba ji nepodceňovat, zvláště pokud má žena problémy s mykózou či jinými gynekologickými potížemi ...

Diabetická dieta
Cukrovka

Diabetická dieta

02.04.2009

Strava diabetika je základem léčby každého typu cukrovky. Léčebně ovlivňuje onemocnění diabetem, pacienta neomezuje, ani potraviny nezakazuje. Jde o stravu racionální, výživová dop ...