Alkohol

Burčák pro naše zdraví. Jak poznat ten pravý?

Jitka Suchánková
30.09.2013

Říká se, že člověk by měl každý rok vypít tolik burčáku, kolik má v těle krve, tedy zhruba 5 litrů. Pochopitelně ne najednou. Burčák je ale v každém případě výborný prostředek na pročištění organismu a také na doplnění vitamínu B. Burčák se vyrábí z hroznových odrůd jak bílých, tak i červených.

Burčák je šťáva z hroznů, která se díky kvasnému procesu stává mladým vínem. Šťáva z hroznů, tedy mošt, se stane burčákem na počátku tohoto kvašení a má zhruba 1 – 7 % alkoholu.

Kdy je sezona burčáku

Vyrábí se pouze z tuzemských hroznů a v prodeji je v období od 1. srpna do 30. listopadu. Burčák musí neustále pracovat díky kvasinkám, které obsahuje, proto ho v láhvi nesmíme nechat dlouho utěsněný, aby láhev nebyla příliš natlakovaná.

Existují dva druhy burčáku. Ten první můžeme ochutnat pouze ve vinném sklepě u vinaře, ti ho získávají jako meziprodukt při výrobě vína. Tento mok se však brzy kazí. Druhý typ burčáku je určen k prodeji a vydrží zhruba dva dny.

Jak poznáme kvalitní burčák

K základním indiciím pro rozeznání kvalitního burčáku patří zejména:

  • Barva – mléčně bílá až světle žlutá, zkalená kvasinkami. Pokud je burčák narezlý nebo dokonce průhledný, jedná se o burčák ředěný vodou. Je-li naopak hodně tmavý, pravděpodobně je ředěn jiným ovocem (hlavně jablky), případně to svědčí o oxidaci moštu.
  • Chuť – burčák má několik fází a záleží na každém konzumentovi, co mu nejvíc chutná. Pokud má burčák teprve 1 % alkoholu, je sladký a nachází se teprve na začátku kvasného procesu. Můžeme ho nechat „dojít“. Celý proces zrání burčáku lze uspíšit zahřátím moštu nebo naopak zpomalit zchlazením. Když je burčák na vrcholu a takzvaně „vaří“, nepřevažuje u něj pak ani sladkost, ani trpkost, chuť je vyrovnaná.
  • Čich – s burčákem se sice neťuká ani by se k němu nemělo vonět, ale pokud to uděláte, pak musíte u pravého burčáku cítit hrozny a kvasný buket.
  • Sluch – při přiblížení skleničky s burčákem k uchu musíme uslyšet jemné šumění.
  • Hustota – kvalitní burčák musí být už na pohled hustý, neředěný, nesmí v něm plavat zbytky hroznů ani jiné naplaveniny.

Nápoj nejen Čechů

Burčák se nejvíce vyrábí a také pije na Moravě. Oblíbený je tento nápoj také v sousedním Slovensku, Rakousku i v Německu. V některých státech naopak burčák vůbec neznají a toto slovo ani nejde do cizích jazyků řádně přeložit.

 

A co Vy, patříte k příznivcům nebo odpůrcům burčáku a už jste ho letos ochutnali?

Autor: Jitka Suchánková

Houby, jejich význam i úskalí
Psychomotorický vývoj dítěte

Další články

Využití pupečníkové krve
Porod

Využití pupečníkové krve

26.09.2013

Pupečníková krev je krev novorozence, která je obsažena v placentě a pupeční šňůře. V těhotenství dodává miminku potravu a kyslík a také chrání plod před různými škodlivými látkami ...

Olivový olej a jeho účinky na zdraví
Zdravá výživa

Olivový olej a jeho účinky na zdraví

18.09.2013

Olivový olej, nazývaný také jako tekutý zázrak, je jednou z nejdravějších surovin na světě. Pro své unikátní složení, obsahuje totiž vysoké množství mono-nenasycených mastných kyse ...

Prací prášky dříve a dnes
Alergie

Prací prášky dříve a dnes

12.09.2013

Na čistém prádle si zakládá většina z nás. Obchodní sítě nabízejí široký výběr pracích prostředků a komerční nátlak prodejců v televizních reklamách nám rozhodování při výběru přin ...